Rólunk

Budaházi Antal és neje

Nyugdíjasként, Gödöllő mellett, Domonyvölgyben gazdálkodunk, biodinamikus módszerekkel. Gazdaságunk már számtalanszor is méltán szerepelt a Biokultúra újságban.
A 80-as évek végén hétvégi telket vásároltunk Gödöllő környéki zártkertes övezetben. Az egészségünk megóvása miatt kezdtük el a vegyszermentes biogazdálkodást,  egészséges életmódot.

1989-ben kezdtünk el vegyszermentesen termelni a családunk részére. 1999-től ellenőrzött biotermelők vagyunk, 2000 óta biodinamikus módon termelünk. 2015 áprilisában kértük a demeter minősítést, melyet szeptember 30-án meg is kaptunk.

A kertben először csak a család közvetlen ellátása volt a cél. Szó szerint az életet adta nekünk a kert. Majd 1999-ben 3000 m2 –en elkezdtük a kereskedelmi termelést. 2 termelő fóliánk alapterülete (nem fűtött) 700 m2, a palántákat egy kisebb, fűthető fóliasátorban neveljük.

Budaházi Antalné

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges, életerős palánták nevelésére. A palántázáshoz használt földet (trágyakomposzt, növényi komposzt, hansági tőzeg, alginit, zeolit, fahamu, csalánlevél keveréke) ősszel készítjük, hogy februárig összeérjen, és magvetésig kétszer beoltjuk humuszpreparátummal.

A palánták pikírozás után még a fóliában maradnak, és egészen kiültetésig speciális zsurlófőzettel locsoljuk őket.

A kertet javarészt kézzel munkáljuk meg. A nagyobb talajmunkákat egy Ferrari 320 típusú rotációs kapa adapterrel rendelkező kerti traktorral végezzük.

Budaházi Antal

Kertészetünkben a növényvédelem alapja az erős növények nevelése. Levéltetvek ellen fürkészdarazsakat vásárolunk, illetve katicabogarakkal védekezünk. Burgonyabogár és lótetű ellen hamvasztással védekezünk, illetve utóbbi ellen kultúrnövényeink közé betelepítettük a nagy sárfüvet is, és hasznos madarak is bejárnak a fóliába.

Növénytársításokkal is színesebbé tesszük a kertet, például a káposztafélék közelébe ültetett zeller, koriander vagy borsikafű riasztja a káposztalegyet.

A csillagokkal egyetértésben gazdálkodunk, a kertben végzett minden munkafolyamat a Maria Thun által készített Vetési naptárhoz igazodik.

2011. február 15-én a gödöllői Szent István Egyetem Gyakorlati Oktatási Osztályával keret jellegű megállapodást kötöttünk egyetemisták fogadására, az alapképzésük mezőgazdasági gyakorlatának letöltéséhez.